Witajcie!
Mamy dzisiaj dla Was pomysł na błyskawiczną sałatkę z paluszkami surimi (zwanymi też krabowymi). Jest to jedna z ulubionych sałatek w Basi rodzinie. Robiła już wiele wersji tego dania: z makaronem chińskim, z ryżem, selerem i innymi dodatkami. Basi jednak najbardziej smakuje połączenie surimi z zielonym ogórkiem, kukurydzą i jajkiem. Dla Julki było to pierwsze spotkanie z paluszkami krabowymi i jak się okazało, nie było tak źle. :) Jeśli chcecie, żeby sos był mniej kaloryczny zrezygnujcie z majonezu i użyjcie tylko jogurtu naturalnego.
Mamy dzisiaj dla Was pomysł na błyskawiczną sałatkę z paluszkami surimi (zwanymi też krabowymi). Jest to jedna z ulubionych sałatek w Basi rodzinie. Robiła już wiele wersji tego dania: z makaronem chińskim, z ryżem, selerem i innymi dodatkami. Basi jednak najbardziej smakuje połączenie surimi z zielonym ogórkiem, kukurydzą i jajkiem. Dla Julki było to pierwsze spotkanie z paluszkami krabowymi i jak się okazało, nie było tak źle. :) Jeśli chcecie, żeby sos był mniej kaloryczny zrezygnujcie z majonezu i użyjcie tylko jogurtu naturalnego.
Składniki:
opakowanie paluszków surimi (250g)
sok z cytryny
2 jajka na twardo
puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
pęczek koperku
pół cebuli
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ostra mielona papryka
Przygotowanie:
opakowanie paluszków surimi (250g)
sok z cytryny
2 jajka na twardo
puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
pęczek koperku
pół cebuli
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ostra mielona papryka
Przygotowanie:
1. Paluszki krabowe
skrop sokiem z cytryny i pokrój na kawałki. Ogórka, jajka i cebulę
pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź, koperek drobno posiekaj.
2. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: paluszki krabowe, jajka, kukurydzę, cebulę, ogórka i koperek. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.
4. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo szybka i prosta sałatka. Często przygotowuję ją na rodzinne spotkania. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub z tostami. Moja ocena: 9/10.
Julka: Ponieważ nie przepadam za owocami morza/rybami itp., podchodziłam do paluszków krabowych ze sporym dystansem. Jednak zostałam całkiem pozytywnie zaskoczona Następnym razem dodałabym do sałatki ogórki konserwowe. Moja ocena: 7/10.
2. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: paluszki krabowe, jajka, kukurydzę, cebulę, ogórka i koperek. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.
4. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo szybka i prosta sałatka. Często przygotowuję ją na rodzinne spotkania. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub z tostami. Moja ocena: 9/10.
Julka: Ponieważ nie przepadam za owocami morza/rybami itp., podchodziłam do paluszków krabowych ze sporym dystansem. Jednak zostałam całkiem pozytywnie zaskoczona Następnym razem dodałabym do sałatki ogórki konserwowe. Moja ocena: 7/10.
Uwielbiam sałatki z surimi :) Muszę spróbować takiej wersji!
OdpowiedzUsuńO, fajnie, takie paluszki mam już od dawna w zamrażarce i nie miałam pomysłu jak je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńchętnie skorzystam z przepisu, brzmi smakowicie i już bym zjadła!
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za owocami morza, ale moja mama ostatnio szaleje za surimi, więc podsunę jej Wasz przepis :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść takich paluszków, ale one chyba pachną baardzo morzem, prawda?
OdpowiedzUsuńAle sałatka wygląda pysznie :)
Te paluszki co my kupiłyśmy (i Basia często kupuje) były mrożone i praktycznie nie miały zapachu:)
UsuńNic podobnego,to zwykła biała ryba uformowana na kształt paluszków i zabarwiona na różowo-czerwony kolor,a z krabem nie ma nic wspólnego.Prawdziwe paluszki krabowe są kilkanaście razy droższe niż to,co widujemy w sklepach jako surimi.W smaku są nieco słodkawe i prawie bez zapachu,tak że proszę się nie obawiać i śmiało próbować :) Pozdrawiam
Usuńwszystko fajnie, tylko dlaczego sałatka podana na stół jest na paterze czy w jakimś kielichu?, sałatki podaje się w salaterkach ;D
OdpowiedzUsuńja do tej sałatki dodaję jeszcze ryż :) jest pyszna !
OdpowiedzUsuńWreszcie jakaś porządna alternatywa do nieśmiertelnej sałatki jarzynowej. Paluszki surimi dają delikatną rybną nutkę, nawet nie lubiący ryb chętnie zjedzą, bo surimi świetnie podkreślają smak warzyw.
OdpowiedzUsuń